Kuchnia: Pasta z suszonych pomidorów
Kolejne Wypiekanie na śniadanie i kolejne pyszności. Teraz mieliśmy okazję przygotować pastę z suszonych pomidorów, znowu razem z mamą 😉 Wyszła pyszna, idealna na kanapki z domowego chleba. Co prawda mama zrobiła pastę niemal od początku do końca, ale ja przygotowałam zdjęcia i w tym czasie zajęłam się zakupami i innymi elementami śniadania, był więc równy rozkład pracy 😉
Składniki:
- słoik suszonych pomidorów razem z zalewą i dodatkami (u nas z żurawiną)
- 50 g pestek słonecznika (należy je namoczyć, najlepiej przez całą noc)
- garść zielonych oliwek
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka kaparów
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini naturalnego
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
- sok z cytryny
- olej rzepakowy
Do blendera, bądź naczynia w którym będziemy blendować, należy przełożyć całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami i dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz oleju). Wszystko zmiksować na gładką pastę. Jeśli pasta jest za sucha, należy dodać oleju rzepakowego i ponownie zmiksować. Przechowywać 2-3 w lodówce lub zjeść całość od razu 😉
Razem z nami pastę przygotowali:
- Dorota z bloga Moje małe czarowanie
- Jagoda z bloga Magia w kuchni
- Agnieszka z bloga Eksplozja smaku
- Laura z bloga Cafe babilon
- Magdalena z bloga Apetyt na smaka
- Joanna z bloga Rodzinna kuchnia (mama! 😉 )
Pingback: ŚRÓDZIEMNOMORSKA PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW | Cafe Babilon()
Pingback: Pasta z suszonych pomidorów - Gotuj z Kasią()
Pingback: Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów()