Kuchnia: Pasta z suszonych pomidorów

Kolejne Wypiekanie na śniadanie i kolejne pyszności. Teraz mieliśmy okazję przygotować pastę z suszonych pomidorów, znowu razem z mamą 😉 Wyszła pyszna, idealna na kanapki z domowego chleba. Co prawda mama zrobiła pastę niemal od początku do końca, ale ja przygotowałam zdjęcia i w tym czasie zajęłam się zakupami i innymi elementami śniadania, był więc równy rozkład pracy 😉

027

Składniki:

  • słoik suszonych pomidorów razem z zalewą i dodatkami (u nas z żurawiną)
  • 50 g pestek słonecznika (należy je namoczyć, najlepiej przez całą noc)
  • garść zielonych oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tahini naturalnego
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
  • sok z cytryny
  • olej rzepakowy

Do blendera, bądź naczynia w którym będziemy blendować, należy przełożyć całą zawartość słoika z suszonymi pomidorami i dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz oleju). Wszystko zmiksować na gładką pastę. Jeśli pasta jest za sucha, należy dodać oleju rzepakowego i ponownie zmiksować. Przechowywać 2-3 w lodówce lub zjeść całość od razu 😉

013

Razem z nami pastę przygotowali: