Kuchnia: Spaghetti z mielonym i porem w mascarpone

Przy przenoszeniu przepisów z Gotowania niezbyt pracowitej, przeniosły się także szkice. To jeden z nich, cały gotowy przepis. Sos wyszedł pyszny, więc publikuję wpis bez żadnych modyfikacji 😉

Mascarpone to jeden z moich ulubionych serów. Kremowa konsystencja pasuje i do dań wytrawnych, i do deserów. To nie pierwszy przepis na danie z mascarpone tutaj, ale zauważyłam, że jest ich znacząco za mało 😉 Akcja może to trochę rozkręcić, pomijając fakt, że mam jeszcze dwa opakowania mascarpone w lodówce 😉


Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 duży por
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 3 łyżki wody z gotowania makaronu
  • paczka makaronu spaghetti
  • sól, pieprz

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Pora pokroić w półplasterki. Mięso przysmażyć, dodać por i dusić kilka minut na małym ogniu. Dodać mascarpone, śmietankę i wodę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany sosem. enjoy c: