Kuchnia: Pierogi ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Ostatnio kupiłam dwie paczki szpinaku w promocji. Dla studenta 2 paczki za 3 zł to skarb 😉 W ramach czyszczenia zamrażarki przed świętami postanowiłam go jakoś wykorzystać. Już od jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie pierogów, więc padło na nie. Nie wiedziałam do końca z czym jeszcze przygotować farsz. Z pomocą przyszedł konkurs u Margarytki – padło na kaszę jaglaną. I chociaż nic nie wygrałam, to cieszę się, że je zrobiłam, bo wyszły naprawdę pyszne, szczególnie podane z sosem czosnkowym lub ze śmietaną. A do tego wyszło ich ok. 80 (ciasto wałkowałam na cienko) i 30 mogłam zamrozić żeby cieszyć się ich smakiem później. I nici z opróżniania zamrażarki 😉

 

057pp

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    350-400 ml ciepłej wody
    4 łyżki oliwy
  • 450 g mrożonego szpinaku
    1 szklanka kaszy jaglanej
    2 szklanki wrzątku (do gotowania kaszy) + wrzątek do przelania kaszy + ciepła woda do farszu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać oliwę, szczyptę soli i wymieszać. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Przykryć czystą ścierką i odstawić.
Kaszę uprażyć w suchym garnku i na sitku przelać wrzątkiem. Wrzucić z powrotem do garnka, i zalać dwiema szklankami wrzątku, posolić. Gotować pod przykryciem, bez odkrywania, na malutkim gazie przez 10 minut. Po tym czasie odstawić bez odkrywania. Szpinak rozmrozić. Cebulę pokroić i kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, zagrzać, dodać kaszę. Posolić, popieprzyć. Dodać ciepłą wodę (ok. 100-200 ml) żeby farsz nie był suchy.
Ciasto podzielić na mniejsze porcje, rozwałkowywać, wycinać kółka i lepić pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku ok. dwie minuty od wypłynięcia. Podawać z masłem lub ze śmietaną. enjoy c:

008

Pierogi na WigilięWegetariański obiad IV