Poczęstunek

Kuchnia: Muffinki z rabarbarem

18 maja, 2015

Sezon na rabarbar już się rozpoczął i nie mogę się z tego powodu nacieszyć. Uwielbiam rabarbar, jego orzeźwiający smak, a kompot z rabarbaru o wspomnienie dzieciństwa. Wypieki z rabarbarem też – drożdżówka czy ciasto budyniowe – pycha! Dzisiaj zapraszam Was jednak na muffinki, które niedawno upiekłam na wizytę u dziadka. Przepis zaczerpnęłam z rodzinnego bloga Notatki Kulinarne.

282

Składniki:

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 kostki masła

300g rabarbaru
3 łyżki cukru pudru

Ciasto:
1 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
2 jajka
1/2 szklanki mleka

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Suche składniki kruszonki wymieszać w miseczce, dodać masło i zagnieść palcami, lub zmiksować wszystko w malakserze.

Przygotować ciasto: Masło ubić aż będzie gładkie, dodać cukier i ubijać aż całość będzie puszysta, po czym dodać jajka i ubić jeszcze raz. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnym naczyniu i taką mieszankę dodawać naprzemiennie z mlekiem do pozostałych składników. Foremki wypełnić ciastem mniej więcej do połowy wysokości. Rabarbar rozłożyć na muffinkach, nawet wciskając go trochę w ciasto. Z wierzchu posypać kruszonką ile się da.

Piec ok. 25-30 minut aż muffinki będą z wierzchu złociste (najlepiej sprawdzić stan ciasta patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika po kilku minutach wyciągnąć z foremek na kratkę do przestudzenia.

 

257
Rabarbarowa rewolucja