Kuchnia: Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Na kilku blogach widziałam kremy z pieczonych pomidorów i zastanawiałam się, co to właściwie w tych pieczonych pomidorach jest? Dlaczego mają być lepsze niż zupa krem z normalnie sparzonych, a potem gotowanych pomidorów? Zastanawiałam się i postanowiłam sprawdzić. O pieczonej papryce już wiem, że jest przepyszna, no to dajemy pomidory. Czosnek śmiesznie wypłynął ze swojej skorupki, warzywami pachniało obłędnie. No ok, ale jak dalej. Obieramy, wrzucamy, dolewamy bulionu, gotujemy, bazylia i lecim.

Posmakowałam. I właśnie – odleciałam! Tak pysznej zupy jeszcze nie jadłam! Rewelacja, naprawdę, polecam każdemu bez wyjątku!

 

038

 

 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów lima
  • 0,5 kg czerwonej papryki (3 duże)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu
  • 1-2 łyżeczki soli
  • garść bazylii
  • płatki migdałowe do podania
  • śmietana gęsta do podania

 

Pomidory i paprykę umyć, ułożyć (w całości) na blasze/w naczyniu żaroodpornym/ na papierze do pieczenia. Obok położyć cebulę i czosnek. Wstawić do nagrzanego na 200 st. piekarnika i piec tak długo, aż: papryka będzie mocno spieczona, pomidory zaczną pękać, czosnek i cebula będą miękkie (czosnek można wyciągnąć szybciej – ja zajrzałam do piekarnika dopiero jak już eksplodował 😉 ), 30-60 minut. Wszystko wyciągnąć na talerz i odstawić do przestygnięcia. Kiedy już będzie można warzywa dotknąć i przytrzymać w ręku, obrać je ze skórek, paprzyki oczyścić z gniazd nasiennych i pestek, pomidorom wykroić łyka, cebulę obrać z wierzchniej warstwy i pokroić w kostkę, a czosnek wystarczy obrać. Wrzucić wszystko do garnka, wlać bulion. Zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić bazylię, zmiksować i doprawić solą do smaku.

Przygotować płatki migdałowe: na rozgrzaną, suchą patelnię wsypać płątki migdałowe, maksymalnie tyle, żeby jedną warstwą pokryły dno patelni. Kontrolować stopień uprażenia mieszając. Zdjąć kiedy będą lekko rumiane.

Podawać z kleksem śmietany i posypane migdałami. enjoy c:

084

103

Warzywa psiankowate 2014
Pora na pomidora!