Zupa na ten weekend: Zupa ziemniaczana

Tym wpisem chciałabym zacząć przerzucanie przepisów z Gotowania niezbyt pracowitej. Wszystkie przepisy będę przygotowywać jeszcze raz i jeszcze raz robić im zdjęcia. We wpisach pokażę Wam nowe zdjęcia i zdjęcia z Gotowania. Wpisy takie nie będą specjalnie regularne i będą się pojawiać obok nowych przepisów. Mam nadzieję, że przypadnie Wam to do gustu 🙂 W komentarzach chętnie wysłucham Waszych opinii na temat obu zdjęć – starego i nowego 😉

 

W dzieciństwie mama gotowała nam zupy bardzo często. Starszy brat na tym cierpiał, bo wolał jeść coś konkretnego, ale ja zostałam zarażona miłością do zup. Ta zupa jest jedną z tych, które najczęściej były gotowane i które najbardziej lubię. Nieco kremową konsystencję zawdzięcza zawartości kaszki manny. Zielona pietruszka jest świetnym źródłem witaminy C i orzeźwia nieco zupę.

Przepis znajdziecie też na naszym rodzinnym blogu 🙂

 

025

 

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 50g masła
  • 5 łyżek kaszki manny
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 l mleka
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
Na maślę zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać marchewkę, ziemniaki i nieco poddusić. Wlać mleko i bulion, posolić do smaku, dodać kaszkę mannę, mieszając żeby nie powstały grudki. Gotować do miękkości warzyw, mieszając co jakiś czas, żeby kaszka nie przywarła do dna. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
021

 

6 008