Jak możecie zaważyć na moim profilu na instagramie, uwielbiam zupy. Mogłabym jeść je niemal na okrągło. Ostatnio zamówiłam książkę o zupach i mama podsunęła mi pomysł na akcję „4 weekendy z zupą”. Nie chcąc się ograniczać tylko do 4 tygodni postanowiłam zacząć cykl „Zupa na ten weekend”. Postaram się raz w tygodniu (w sobotę) prezentować Wam przepis na jedną zupę, chociaż nie obiecuję, że wyrobię się w każdym tygodniu. Jeśli macie jakieś życzenia – proszę, piszcie, chętnie uwzględnię Wasze sugestie 🙂
Dzisiaj przepis na bazę do innych zup – bulion (wywar) warzywny.
Składniki:
- 6 marchewek
- 4 pietruszki
- 1 średni seler
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 goździki
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżka soli
- 4 litry wody
- ew. natka pietruszki
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Pora naciąć na cztery, nie rozcinając go do końca, tak żeby trzymał się w całości. Włożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Na średnim ogniu zagotować i zmniejszyć gaz. Teraz dodać wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny, można dłużej. Pod koniec gotowania (mniej więcej na 20 minut przed końcem) można dodać związany pęczek natki pietruszki. enjoy c: