Zupa na ten weekend: Bulion warzywny

Jak możecie zaważyć na moim profilu na instagramie, uwielbiam zupy. Mogłabym jeść je niemal na okrągło. Ostatnio zamówiłam książkę o zupach i mama podsunęła mi pomysł na akcję „4 weekendy z zupą”. Nie chcąc się ograniczać tylko do 4 tygodni postanowiłam zacząć cykl „Zupa na ten weekend”. Postaram się raz w tygodniu (w sobotę)  prezentować Wam przepis na jedną zupę, chociaż nie obiecuję, że wyrobię się w każdym tygodniu. Jeśli macie jakieś życzenia – proszę, piszcie, chętnie uwzględnię Wasze sugestie 🙂

Dzisiaj przepis na bazę do innych zup – bulion (wywar) warzywny.

 

 

040

 

 

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 4 litry wody
  • ew. natka pietruszki

 

Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Pora naciąć na cztery, nie rozcinając go do końca, tak żeby trzymał się w całości. Włożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Na średnim ogniu zagotować i zmniejszyć gaz. Teraz dodać wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez 1,5 godziny, można dłużej. Pod koniec gotowania (mniej więcej na 20 minut przed końcem) można dodać związany pęczek natki pietruszki. enjoy c:

 

045