Spaghetti jest jednym z moich ulubionych dań. W szufladzie zawsze znajdzie się odpowiedni makaron, a na półce przecier pomidorowy. Ostatnio jednak wolę pokombinować z sosem. Na początek jednak podam przepis na klasyczny sos pomidorowy 🙂
Składniki:
- makaron spaghetti (ja zawsze gotuję całą paczkę, a to co nie zostanie zjedzone, jest podstawą kolejnego dania 🙂 )
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- filet z piersi kurczaka
- cebula
- czosnek
- zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz (najlepiej świeżo i grubo zmielony), odrobina cukru
Makaron gotujemy według zaleceń producenta, przy odlewaniu najlepiej nie przelewając zimną wodą. Kurczaka kroimy w niezbyt dużą kostkę, przyprawiamy wg uznania, smażymy. Cebulę kroimy w kostkę, w garnku dusimy na odrobinie oliwy, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kostkę (wolę całe, bo tym pokrojonym nie ufam – kilka razy miałam w nich masę skórek), dodajemy razem z sokiem do cebuli. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i odrobiną cukru dla złagodzenia kwaskowatości pomidorów. Podajemy na gorąco, można posypać serem. enjoy 🙂

Proste sposoby są najsmaczniejsze;) Dwa dni temu serwowałam niemal identyczny makaron;)
pięknie wygląda na tych ładnych zdjęciach.
aż chce się wcinac!
Wygląda świetnie, szczególnie z tym makaronem 🙂 Pycha!
teraz jest bardzo nieprzyzwoita pora na myślenie o takich pysznościach.. ale to nie zmienia faktu,że mam wielką ochotę na to danie!
prosto smacznie i kolorowo. rewelacja.
Sztandarowe danie, które lubi chyba każdy 🙂
Ja uwielbiam makarony -bardzo ładny sposób podania!!
Pozdrawiam 🙂