Kuchnia: Zupa porowa z mięsem mielonym

Mój mąż (to już mija trzeci tydzień <3 ) nie przepada za zupami jakie ja lubię – kremowymi. Lubi za to te, które spokojnie zaspokoją jego głód – przede wszystkim na mięsie. Dlatego kiedy mówi, żeby na obiad była zupa, muszę chwilę pokombinować, bo przygotowanie ogórkowej czy pomidorowej w akademiku to wcale nie takie najprostsze i najszybsze zadanie. Na szczęście od jakiegoś czasu miałam ochotę na zupę porową na mięsie mielonym. Trochę utrudniłam sobie zadanie chcąc wyeliminować z przepisu serki topione, ale najwyraźniej poradziłam sobie z tym całkiem nieźle, skoro mąż brał dokładki zarówno pierwszego jak i drugiego dnia.

028

Składniki:

  • 2 białe części pora (dosyć chude)
  • 1 średnia marchewka
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g śmietanki 30%
  • ok. 250 g makaronu kolanka
  • ok. 3 litrów wody
  • sól i pieprz do smaku

 

W dużym garnku, na kilku łyżkach oleju przysmażyć mięso mielone. Kiedy nie będzie już surowe, dodać do niego pokrojone w paski pory. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do mięsa i porów dolać wody i marchewkę. Posolić do smaku (ok. 1-2 łyżek). Kiedy całość się zagotuje, dodać surowy makaron. Zagotować i odliczać czas do ugotowania makaronu. Kiedy będzie już miękki, dodać śmietankę. Zagotować i przyprawić do smaku.

024033