Kuchnia: Letnia sałatka z bobem

Bób, bób, bób! Króluje na naszych stołach i w naszych sercach właśnie teraz – na początku lata. Dacie wiarę, że kiedyś nie cierpiałam go za sam zapach przy gotowaniu? Głupia byłam dopóki nie posmakowałam! Teraz chciałabym robić z nim różne rzeczy, ale najlepszy jest świeżo ugotowany, posolony, z masełkiem lub olejem rydzowym.

008

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • pęczek rzodkiewek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek białych szparagów
  • 3-4 lekko małosolne ogórki
  • saszetka Oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu płynnego
  • sól, pieprz

 

Bób obrać z łupinek. Rzodkiewki, ogórki pokroić w pół-plasterki. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 3cm kawałki, posolić, podsmażyć na patelni grillowej ma lekko rumiano. Pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystko włożyć do jednej miski. Przygotować sos: olej, musztardę, miód i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem i podawać od razu. enjoy c:

 

031

 

 

Przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl. Zapoznałam się z regulaminem konkursu i akceptuję go.