To curry przygotowałam jeszcze w sierpniu, z pierwszej w tym sezonie dyni, oczywiście mojej ulubionej jak dotąd odmiany – hokkaido. Wyszło pyszne i na pewno będę je powtarzać. Bezglutenowe, bezmleczne, więc najlepsze 😉 Do tego łatwe i dosyć szybkie.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 300 g dyni hokkaido
- 1 duża puszka mleczka kokosowego
- 3cm kawałek imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- papryka ostra
- 200 g rozdrobnionych pomidorów
- 4 łyżeczki przyprawy curry madras
Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić papryką. Czosnek posiekać, imbir pokroić i dodać do kurczaka. Odstawić go na 30-60 minut. Po tym czasie, na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na nim kurczaka. Usmażonego zdjąć z patelni, podlać odrobinę oleju i wrzucić na niego dynię. Na małym ogniu smażyć ją przez 5-6 minut. Otworzyć mleko kokosowe BEZ wcześniejszego mieszania. Zdjąć białą śmietankę i przełożyć do miseczki. Wodę kokosową wlać do dyni. Dusić ją tak kolejne kilka minut – do miękkości. Kiedy będzie już miękka – dodać pomidory, kurczaka i śmietankę kokosową. Gotować przez chwilę i przyprawić przyprawą curry. Podawać z ryżem. enjoy c: