Zupa na ten weekend: Zupa dyniowa na mleku kokosowym

Ta zupa gości w naszym domu juz od kilku lat. Kiedy pierwszy raz ją posmakowałam nie byłam przekonana do dyni, mleka kokosowego, w ogóle do nowych rzeczy. Byłam jeszcze w gimnazjum, więc mogło brakować mi nieco rozumu i odwagi 😉 Nie pamiętam czy pierwszy raz był na imprezie rodzinnej czy wcześniej, ale chciałam jeść tylko zupę, tak bardzo mi smakowała. Próbowałam robic kombinacje na jej temat, jednak oryginał jest najlepszy i niepowtarzalny. Tym razem zrobiłam z marchewką z bulionu i zapomniałam dodać cebulę, a jednak wyszła tak pyszna jak zawsze <3 Zazwyczaj używamy uprażonych na patelni ziaren słonecznika, ale mieszanki od Ziarenkowo idealnie się do tego nadają <3

023papd

Składniki:

  • 800 g dyni bez miąższu
  • 1 l bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4-5 kawałków marchewek z bulionu
  • curry (ok. 2 łyżki)
  • papryka słodka (1-2 łyżki)
  • papryka ostra (do smaku)
  • sól
  • Do podania: tortilla i ziarenka „Euforia” Ziarenkowo

Dynię pokroić i obrać (hokkaido nie trzeba, nawet zalecam zostawienie skórki, w końcu pod nią jest najwięcej składników odżywczych 😉 ). Wrzucić do bulionu razem z marchewką, posolić i gotować do miękkości dyni. Dodać mleko kokosowe i wszystko zmiksować na gładki krem. Doprawić curry i paprykami do smaku, ew. dosolić. Tortillę pokroić w krótkie paski. Zupę podawać posypaną tortillą i ziarenkami. enjoy c:

029sdws