Zupa na ten weekend: Ziemniaczana z rozmarynem

Po przerwie wracamy z zupami na weekend. Zaczniemy od pierwszej pozycji z książki Kate McMillan „Smaczne zupy”. Zupa ziemniaczano-rozmarynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i w smaku. Dobrze sprawdzi się na powrót z pracy w zimie, kiedy w lodówce nie ma nic do odgrzania i trzeba się czymś szybko rozgrzać. wystarczy 20-25 minut i mamy zupę do podania zanim drugie danie będzie gotowe 😉

 

032

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 500 g ziemniaków
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 szalotka
  • 1,5 l bulionu warzywnego

 

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną szalotkę, dodać posiekane listki rozmarynu. Zalać bulionem i zagotować. Wrzucić ziemniaki, gotować 15-20 minut, do ugotowania ziemniaków. Po tym czasie zdjąć z ognia, tłuczkiem ugnieść ziemniaki (bez wyławiania). Podawać od razu, udekorowane listkami rozmarynu. enjoy c:

 

065p

 

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II