W domu robimy całkiem inną, wegetariańską porową. W ramach czyszczenia zamrażarki postanowiłam spróbować odtworzyć porową, którą poczęstował mnie pewnego razu współlokator R. Tamta była bardzo gęsta, z innym makaronem, ale generalnie smak wyszedł podobny. Obie były pyszne i warte powtórzenia 🙂
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g serka topionego naturalnego
- 1 l bulionu warzywnego
- białe części z 3 sporych porów
- 6 łyżek makaronu orzo
Mięso przysmażyć w garnku na oleju. Kiedy będzie już usmażone, dodać pokrojone w półplasterki pory. Dusić pod przykryciem do zmięknięcia porów. Dodać serki topione, a kiedy się rozpuszczą zalać wszystko bulionem. Gotować 2-3 minuty i dodać makaron. Gotować do zmięknięcia makaronu. Podawać od razu. enjoy c: