Podrzucam przepis na prostą sałatkę, u mnie z tego co było akurat pod ręką, czy „na winie” 😉 Przygotowałam ją już dawno temu, ale pamiętam że bardzo nam smakowała.
Składniki:
- Około 1-1,5 szklanki ugotowanego ryżu
- ok. 2 piersi z kurczaka (u mnie resztki kurczaka pieczonego z poprzedniego obiadu
- ok. 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 por średniej wielkości
- majonez
- 2-3 łyżki wody
- 05-1 puszki kukurydzy
- czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól do smaku
Kurczaka, jeśli świeży, przyprawić według uznania i usmażyć. Kiedy ostygnie poszarpać na mniejsze kawałki albo pokroić w kostkę.Kapustę pekińską pokroić w paski, tak samo pora. Majonez wymieszać z wodą i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszać w misce z przygotowanym sosem. Najlepiej smakuje schłodzona, po 2-3 godzinach przegryzania 😉