Dieta | Poczęstunek | Sałatki

W kuchni: Sałatka ryżowa

11 maja, 2017

Podrzucam przepis na prostą sałatkę, u mnie z tego co było akurat pod ręką, czy „na winie” 😉 Przygotowałam ją już dawno temu, ale pamiętam że bardzo nam smakowała.


Składniki:

  • Około 1-1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • ok. 2 piersi z kurczaka (u mnie resztki kurczaka pieczonego z poprzedniego obiadu
  • ok. 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 por średniej wielkości
  • majonez
  • 2-3 łyżki wody
  • 05-1 puszki kukurydzy
  • czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól do smaku

Kurczaka, jeśli świeży, przyprawić według uznania i usmażyć. Kiedy ostygnie poszarpać na mniejsze kawałki albo pokroić w kostkę.Kapustę pekińską pokroić w paski, tak samo pora. Majonez wymieszać z wodą i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszać w misce z przygotowanym sosem. Najlepiej smakuje schłodzona, po 2-3 godzinach przegryzania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *