Kuchnia: Tosty z sosem beszamelowym

W zeszłym roku szkolnym (ah, jeszcze w liceum), lubiłam przygotowywać weekendowe śniadanka dla całej rodziny. Teraz nie mam zbytnio czasu, ale czasem mi się zdarzy. Z tamtych dobrych poranków pozostało mi parę zdjęć i przepisów do opublikowania. Tosty z sosem beszamelowym (znalezione na Kwestii Smaku) są jednym z takich.

Przepis podaję bezpośrednio z Kwestii Smaku.

Sos beszamelowy z serem:
  •  20 g masła (1 pełna łyżka)
  •  10 g (1 łyżka) mąki pszennej
  •  250 ml mleka
  •  odrobina tartej gałki muszkatołowej
  •  2 – 3 łyżki tartego parmezanu lub innego sera dobrej jakości

 

Można przygotować sos bez dodatku sera, należy wówczas dać trochę więcej mąki.
Sos beszamelowy z serem: Na patelni roztopić masło, po 1 minucie smażenia dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy ser się roztopi.

Tosty:  Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Jedną kromkę posmarować sosem, drugą musztardą lub majonezem. Jajka – jedno na tosta – usadzić. Położyć na chlebie, na jajku plasterek sera i szynki. Oliwki pokroić w paski, posypać jajko. Zamknąć tosty. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć tosty z obu stron. enjoy 🙂