Kuchnia: Ryż na mleku

Lubię czasem zjeść gotowy, kupny deser. Najczęściej mam ochotę na ryż na mleku lub kaszkę.  Od czasu do czasu zdarzy się, że z resztek ryżu z obiadu mama przygotuje to pierwsze, ale ostatnio nie ma mnie w domu częściej niż jestem, więc nawet jeśliby był, to małe mam szanse, że się załapię. Raz, kiedy R. odwiedził mnie w domu, przygotowałam ryż sama, według przepisu poniżej, który wzięłam stąd c:

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu
  • 3 – 4 szkl. mleka
  • 3 – 4 łyżki śmietany 36% 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
Ryż zalać szklanką mleka, dodać sól i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Uzupełniać mleko systematycznie, gotując tak długo, aż ryż był miękki. Przy ostatniej porcji mleka dodać cukier biały i ten z wanilią oraz śmietankę.