Kuchnia: Rogaliki z camembertem

Na początek przepraszam za taką przerwę ale najpierw wyjazd, a teraz studia wymagają ode mnie sporego zainteresowania 😉
W domu zawsze mamy jakieś resztki, które prędzej czy później trzeba zużyć. Mając ochotę na jakąś przekąskę zaglądam do lodówki, wyciągam rzeczy, na które przyszedł czas (jeśli nie zużyję ich teraz, zepsują się i zmarnują) i kombinuję. Wynikiem takiego kombinowania była przekąska dla wszystkich domowników – rogaliki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i oliwkami. Niestety ciasta wystarczyło raptem na kilka sztuk, więc każdy dostał po jednym rogaliku.

Składniki (na sześć, siedem rogalików)
  • paczka ciasta francuskiego
  • kilka plastrów camemberta
  • kilka oliwek
  • żółtko
  • tymianek suszony lub świeży
Piekarnik nagrzewamy do 180st. Ciasto rozwijamy i tniemy na trójkąty o wysokości równej wysokości płatu ciasta. Przy podstawie trójkąta (1cm,2 cm od brzegu) układamy trochę pokrojonego w kostkę sera i posiekanych oliwek, posypujmy tymiankiem. Zwijamy w rogaliki, smarujemy żółtkiem i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia. Smacznego 🙂