Studenckie dania na jeden garnek są najwygodniejsze, ale właściwie bardzo rzadko je robimy. Skoro nadarzyła się okazja, postanowiłam wykombinować coś naprawdę jednogarnkowego, z makaronem, którego nie trzeba odcedzać.

Składniki:
- ok. 400 g makaronu kokardki TESCO
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu Worchester
- papryka słodka
- papryka wędzona
- zioła prowansalskie
- sól
- mąka
Do mięsa dodać jajko i doprawić ziołami i solą. Wymieszać i uformować małe kulki. Obtoczyć każdą w mące. W garnku rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Wrzucić wszystkie klopsiki na oliwę. Wodę wymieszać z koncentratem. Doprawić solą, ziołami, papryką, sosem Worchester. Smażyć ok.2 minut, po czym, bez obracania, zalać wymieszaną wodą. Gotować kilka minut pod przykryciem. Dolać śmietankę, zagotować i dodać surowy makaron. Gotować na małym ogniu, często mieszając, ok 15 minut, do zmięknięcia makaronu. enjoy c:

Jak pięknie sos oblepił makaron! Pysznie to wygląda 🙂