Lazania z dynią i mięsem mielonym

Lazanię jemy bardzo chętnie. Zapowiedziałam R., że zrobię taką z dynią już jak kupowałam dynie. Myślałam, że nie będzie mu smakować, ale jako że ma normalną porcje mięsa, smakowała mu baaardzo 😀

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • połowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron lasagne

Cebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać mięso i posiekany czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić dynię na drobną kostkę. Dodać do mięsa, dolać trochę wody, dodać koncentrat i dusić aż dynia zmięknie. Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.

Przygotować beszamel (przepis bezpośrednio w Rodzinnej Kuchni:
2. Beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.
Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Ważne! Każdą warstwę makaronu polać odrobiną gorącej wody – makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu. Jako ostatnia warstwę układamy makaron. Polewamy całość beszamelem i 

1. Jeżeli przygotowujemy lasagne w piekarniku – posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.
2. Jeżeli robimy lasagne w kombiwarze – wstawiamy ją do kombiwara na 175 st. na 15 minut BEZ sera, a tylko z beszamelem na wierzchu. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 30 minut. Taki zabieg pozwoli każdej warstwie makaronu dogotować się bez przeszkód c:
smacznego c:

 



Dyniowe przysmaki