Kuchnia: Wrapy z soczewicą

Jakiś czasu temu otrzymałam w ramach współpracy 4 paczki  prażonych ziarenek od Ziarenkowo. Bardzo się ucieszyłam z przesyłki, bo mieszanki ziarenek wydały mi się naprawdę interesujące. Na mieszankę z cynamonem od razu miałam pomysł – będzie idealna w muffinkach z jabłkami (muszę tylko znaleźć czas, żeby je upiec 😉 ), za to mieszanka Euforia wzbudziła moją… euforię. Bardzo mnie rozbawiła szata graficzna – z liściem wyglądającym jak marihuana w tle – a co za tym idzie – zaskakujący składnik – ziarenka konopi siewnej. Na szczęście ilość substancji psychoaktywnych w całej konopi jest znikoma i nie zagraża jasności naszych umysłów 😉 Sama ziarenka są nieco twardsze od towarzyszących im ziarenek słonecznika i dyni. Cała kompozycja bardzo pasuje mi do wrapów i do posypania zupy dyniowej (o której później).

Mieszanka bardzo mi się spodobała i na pewno będę szukać jej kolejnych zastosowań w przepisach 🙂

 

014ppp

 Składniki:

  • 2 tortille
  • 4 łyżki gotowanej soczewicy
  • 2 garście rukoli
  • 0,5 papryki
  • garść ziarenek „Euforia”
  •  2 łyżki serka naturalnego do chleba
  • ew. kawałek wędzonego łososia

 

Całą tortillę posmarować łyżką serka. Posypać dwiema łyżkami soczewicy po prostokącie – tak żeby nie dochodził do brzegów, ale przesunięty od środka do jednego z brzegów (ułożyć ew. łososia). Paprykę pokroić w paski i ułożyć na soczewicy, na to garść rukoli. Całość posypać ziarenkami i zawinąć – najpierw górny i dolny brzeg, później ten, którego nadzienie jest bliżej, na końcu zawinąć kierując do ostatniego brzegu. Tak samo przygotować drugą tortillę, a na koniec obie przekroić po skosie. enjoy c:

 

021pppp
Wegetariański obiad IV