Odkąd pamiętam, kiedy wyjeżdżaliśmy na rodzinnego grilla, zawsze przygotowywaliśmy tzatziki i pitę. Najbardziej uwielbiałam nałożyć tzatziki na pitę, po prostu, nawet bez mięsa. Teraz mamy dużo innych pyszności, ale tzatziki wciąż są ikoną lata i wakacji.
Kiedy Lidl zaprosił mnie do współpracy w greckim tygodniu, od razu pomyślałam o tym jogurtowym dipie. Orzeźwiający i pyszny, pasuje do mięs, ale można też polać nim kanapkę.
Składniki:
- duży kubek jogurtu greckiego
- 40 dag ogóków gruntowych
- 4 nieduże ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka oliwy
Ogóki umyć dokładnie, nie obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić przynajmniej na 10 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku, dobrze odcisnąć z wody. Przełożyć z powrotem do miski, dodać jogurt. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków. Koperek posiekać i dodać do ogórków. Wszystko razem wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce. enjoy c:
A Ty którą kuchnię wolisz?
Kurczę ale Ci się poszczęściło z tą współpracą! Zazdroszczę i gratuluję 🙂 a sos uwielbiam! muszę spróbować z dodatkiem oliwy 🙂