25 października to Światowy Dzień Makaronu. Zdjęcie tego makaronu mogliście zobaczyć na moim instagramie już w zeszłym tygodniu, ale postanowiłam poczekać z jego publikacją na odpowiednie święto 🙂 Przedstawiam Wam jesień na talerzu w przepysznym wydaniu.
Składniki:
- 500 g dyni hokkaido
- 400 g makaronu
- 125 g mascarpone
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
Dynię wypestkować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Makaron ugotować, ale przy odcedzaniu odlać szklankę wody i odstawić, będzie potrzebna do sosu. Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek na małym ogniu zeszklić na łyżce oliwy. Dodać startą dynię i dusić dolewając po trochu wody z makaronu. Kiedy dynia zmięknie, dodać mascarpone i posiekane listki rozmarynu. Przyprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem, gdyby było jeszcze za suche, można podlać zagotowaną wodą. enjoy c:
wygląda pięknie wiec skorzystam z przepisu. Mam w domu dwie wielkie dynie 🙂