Kuchnia: Spaghetti z dynią na mascarpone

 25 października to Światowy Dzień Makaronu. Zdjęcie tego makaronu mogliście zobaczyć na moim instagramie już w zeszłym tygodniu, ale postanowiłam poczekać z jego publikacją na odpowiednie święto 🙂 Przedstawiam Wam jesień na talerzu w przepysznym wydaniu.

 

009pppp

 Składniki:

  • 500 g dyni hokkaido
  • 400 g makaronu
  • 125 g mascarpone
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu

 

Dynię wypestkować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Makaron ugotować, ale przy odcedzaniu odlać szklankę wody i odstawić, będzie potrzebna do sosu. Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek na małym ogniu zeszklić na łyżce oliwy. Dodać startą dynię i dusić dolewając po trochu wody z makaronu. Kiedy dynia zmięknie, dodać mascarpone i posiekane listki rozmarynu. Przyprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem, gdyby było jeszcze za suche, można podlać zagotowaną wodą. enjoy c:

 

032ppp