Druga pasta, z którą kombinowałam, żeby mieć co położyć na chlebku kukurydzianym. Groszkowa wyszła nieco lepiej niż ta, ale dla amatorów kukurydzy ta będzie pewnie lepsza 😉 Bazylia fajnie przełamuje smak kukurydzy, a olej rydzowy nadaje delikatnego posmaku. Inspirowałam się tym przepisem, jedynym jaki znalazłam, który nie miał z sobie nabiału.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2 garście świeżej bazylii
- 6-10 łyżeczek oleju rydzowego
- sól do smaku
Kukurydzę odsączyć, przełożyć do naczynia w którym będziemy miksować (wysoki i nieco szerszy niż końcówka blendera najwygodniejszy). Dodać umytą i osuszoną bazylię, zmiksować całość na gładką masę. Dosolić do smaku. enjoy c:
super ma kolorek
Gdzie można dostać olej rydzowy???
W sklepach ekologicznych, a ostatnio nawet kupiłam we Fresh Markecie. Można rozejrzeć się też w siecówkach typu Piotr i Paweł. Przez internet na pewno też można kupić 🙂