Kuchnia: Makaron z brokułami w sosie serowym

Pierwsza wersja makaronu z brokułami i sosem serowym. Łagodny smak, warto dobrze popieprzyć. Będę kombinować jeszcze z innymi serami 🙂

Składniki:

1 brokuł
400 g makaronu świderki
1 czerwona cebula
1 średnia cukinia (standardowa zimowa)
3-4 łyżki mascarpone
ok. 100 g cheddara
sól i świeżo zmielony pieprz

Wstawić wodę na makaron. Przygotować brokuła – umyć i pokroić na różyczki. Kiedy woda się zagotuje wrzucić go na 3 minuty, po czym wyciągnąć i przelać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. W tej samej wodzie gotować makaron. Cukinię umyć i pokroić w kostkę razem ze skórką. Cebulę pokroić w drobną kostkę i w głębokiej patelni zeszklić na oleju. Dodać do niej cukinię i poddusić, żeby zmiękła. Dodać mascarpone i startego cheddara, warto dodać także trochę wody od gotowania makaronu. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić brokuła tuż przed odlaniem makaronu, który wrzucamy do reszty od razu. Wymieszać wszystko dokładnie i podawać na ciepło. enjoy! 🙂