Kuchnia: Kolokithokeftedes – greckie placuszki z cukinii

Do kuchni greckiej szukałam łatwego, przyjemnego przepisu, który nie zawierałby szczególnie mięsa i byłby idealny do zabrania na lunch w pracy. Kolokithokeftedes idealnie w to trafiły. Podane z tzatzikami idealnie pasują na letni obiad, a po schłodzeniu świetne jako przekąska w pracy. Niestety w moich zabrakło mięty, ale na pewno zrobię je jeszcze raz i wtedy zaktualizuję przepis, bo jestem pewna, że mięta jest idealna!

032

Składniki (ok. 18 placuszków):

  • 3 cukinie (ok. 750g)
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Cukinię dobrze umyć (można płynem do mycia naczyń). Zetrzeć na tarce na grubych oczkach bez obierania. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć i odcisnąć z wody. Przełożyć z powrotem do miski, dodać jajka, bułkę tartą. Ser zetrzeć na tarce, koperek posiekać i dodać do reszty składników. Wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. Rozgrzać oliwę na patelni. Rękami formować placuszki i smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno z tzatzikami. enjoy c:

031

A Ty, którą kuchnię wolisz?

logo_120_120

Cukinia 2014