Kuchnia: Chilli con carne a’la ja.

Chilli robię już od kilku lat, właściwie pierwszy raz zrobiłam niedługo przed lub niedługo po tym jak poznałam R. Kiedy mu je zaserwowałam, od razu mu zasmakowało. Jest to chyba jedyne danie, na które reaguje z takim entuzjazjem, a to ostatnie zasmakowało mu tak, że na kolację zastanawiał się czy zjeść, aż poszłam do kuchni i mu podgrzałam. Marudził wręcz! A on nie marudzi! A jaka radość, kiedy dostał 😀 Ale muszę przyznać, że to wyszło rzeczywiście bardzo dobre i chyba jest to kwestia świeżych pomidorów i powolnego gotowania.
Idealne danie na świętowanie chili day 26 lutego 🙂

030pp

 

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z łopatki)
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ok. 800 g świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów
  • 1 cebula
  • kilka gałązek tymianku
  • garść bazylii
  • papryka ostra, a najlepiej chilli
  • papryka słodka
  • sól

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zmniejszyć gaz na całkiem mały – zaczynamy powolne gotowanie. Poddusić cebulę pod przykryciem. Dodać mięso – tutaj żeby przyspieszyć jego podsmażenie możecie nieco podkręcić gaz. Kiedy mięso zacznie puszczać sok/wodę, zmniejszyć gaz z powrotem. Teraz gotować bez pokrywki. Po jakimś czasie dodać odcedzoną fasolę i kukurydzę. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć we wrzątku i przelać zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę wycinając łyko. Dodać pomidory do reszty, dodać związane ze sobą gałązki tymianku i gotować bez pokrywki na małym gazie 10-30 minut, im dłużej tym lepiej. Wyciągnąć tymianek, doprawić solą, papryką, chilli do smaku. Bazylię posiekać, dodać do reszty. Podawać z ugotowanym ryżem i gęstą śmietaną dla złagodzenia ostrości. enjoy c:

 

zlepek32

 

A Ty w jaki dzień świętuJESZ?