W zeszłym roku szukałam pomysłu na dobre prezenty dla rodziny, które mogłabym zrobić sama i nie wydawać przy tym majątku. W Leroy Merlin znalazłam ładne słoiczki pakowane po 3, a na blogu Filozofia Smaku przepis na gorącą czekoladę, taką w proszku. Przygotowałam jedną porcję na spróbowanie z tymi przyprawami, które udało mi się dostać. Była przepyszna! Przygotowałam ok. 10 słoiczków i wszystkie rozdałam 🙂
Składniki:
- pół szklanki kakao do wypieków
- pół szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego (lub odpowiadająca mu ilość cukru waniliowego)
- 60 g gorzkiej czekolady
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zetrzeć czekoladę na wiórki. Jeśli robimy na prezent i chcemy wsypać do słoiczka warstwami – mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz cukru pudru i czekolady. Usypujemy warstwy – najpierw mieszankę, potem cukier puder, a na wierzch czekoladę. Przed użyciem mieszamy wszystko razem. Na kubek mleka wsypujemy 3 łyżeczki mieszanki.
Rewelacja!!! Sama bym się baaardzo ucieszyła z takiego prezentu. Mogę ukraść pomysł? 🙂
No to moi przyjaciele będą mieli co pić w święta 😀 warstwowo ładnie wygląda!
Super! Zrobię na pewno! 🙂 Dziękuję za pomysł.
mam pytanie, czy ilość podanych składników jest na mniej więcej jeden słoiczek?
Jak najbardziej, po to się nim dzielę 🙂
Na więcej, chociaż zależy jaki słoiczek masz 🙂 Ten był taki typowo jak niektórzy mają na przyprawy 🙂
dziękuję za odpowiedź 😀
świetny przepis! ;D
a gdzie mogę kupić taki fajny słoiczek ? 🙂
świetny przepis! ;D
a gdzie mogę kupić taki fajny słoiczek ? 🙂