Poczęstunek | Sylwester

Kuchnia: Curry z kurczakiem i kukurydzą

31 sierpnia, 2012
Na curry miałam ochotę już od jakiegoś czasu. Pewnie dlatego, że tak właściwie nie jadłam jeszcze takiego porządnego. Czy w ogóle jakieś jadłam? W domu raczej nie używamy curry, czy kurkumy, a wcześniej nie wpadłam żeby przygotować samej.
Chciałam przygotować curry z warzywami, ale nie mogłam wymyślić co tam wrzucić, bo nie mam doświadczenia, a internet w telefonie podczas zakupów nie bardzo chciał współpracować i wyszukiwać przepisy na curry właśnie takie jakiego szukałam. Postawiłam więc na kurczaka, pomidory i mleczko kokosowe. R bardzo smakowało, jak dla mnie byłoby idealne, gdybym wrzuciła trochę mniej pieprzu cayenne c;
Składniki:
  • ok. 400 g kurczaka
  • 3/4 lub cała puszka mleczka kokosowego (najtaniej chyba wychodzi w lidlu)
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy (ja wrzuciłam tylko marną resztkę, którą miałam w lodówce, bo pełna puszka została w samochodzie, czego ogromnie żałuję :c)
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • ryż

 

Zeszklić cebulę. Kurczaka pokroić w sporą kostkę, dorzucić do cebuli, usmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, kukurydzę i mleczko kokosowe. Doprawić, dusić dłuższą chwilę. Podawać z ryżem, dla tych którzy nie lubią zbyt ostrych dań, można polać gęstą śmietaną – doskonale łagodzi. enjoy c:

 

  1. Jestem ciekawa jaki smak daje to mleczko kokosowe? Czy wyraźnie wyczuwa się kokosa? Mój TŻ nie przepada za tym owocem, a akurat mam do wykorzystania puszkę mleczka i zastanawiam się, czy wyczuje podstęp?

    1. Dawno nie robiłam już curry, więc wybacz moją niekoniecznie kompletną odpowiedź 🙂
      Mleczko nie daje mocnego smaku kokosa, bardziej aromat, ale też nie jest bardzo mocny. Przyprawa curry akurat najbardziej dominuje, a mleczko daje gęstość i gładką konsystencję.

Comments are closed.