Sery pleśniowe uwielbiam,a camembert na ciepło to mój ulubiony sposób ich jedzenia. Najlepszy na obiad jest camembert z grilla, a na deser… To tak można? Ten przepis u Gruszki z Fartuszka nieco mnie zaskoczył, ale uznałam, ok, spróbuję. Spróbowałam i już wiem, że to jest jeden z moich ulubionych deserów! 😀
Przepis idealny na walentynki; nieco zmodyfikowany na moje możliwości.
Składniki:
- 1 camembert
- pół łyżeczki rozmarynu
- 2-3 połówki orzecha włoskiego
- 1-1,5 łyżki syropu klonowego
Piekarnik nagrzać do 200 st. Z jednej strony sera odciąć pleśń. Orzechy pokroić, posiekać. Ser posypać orzechami, rozmarynem i polać z wierchu syropem klonowym. Całość włożyć do piekarnika i piec przez ok. 10 minut. Podawać od razu. enjoy c:
ooo… to coś dla mnie 🙂 pycha!
Podoba mi się! Z chęcią zrobię, bo pieczony camembert to coś, co szczerze uwielbiam.
kocham sery i z chęcią wypróbuję camemberta w takiej odsłonie 😀