Zupę dyniową u nas w domu je się co roku. Jednak do tej pory nie miałam okazji przygotować tej, którą jako pierwszą posmakowałam – z mleczkiem kokosowym. Mleczko kokosowe drogie, a w jedynym dyskoncie w jakim miało sensowną cenę, teraz go w ogóle nie mogę znaleźć :c Mam jednak nadzieję i ile razy będę w tym sklepie, tyle razy będę szukać mleczka, a jak w końcu znajdę, to zrobię porządne zapasy tak, żeby starczyło też na inne wymysły kulinarne c; A tymczasem zapraszam na zupę dyniową z śmietanką.
Składniki:
- połowa obranej i oczyszczonej dyni (u mnie cała przed obraniem miała około 1,8 kg)
- 2 cebule czerwone
- 2 marchewki
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 kostki bulionowe
- papryka słodka
- sól
- woda
Do podania:
- prażone na suchej patelni pestki dyni
- pokrojona w paski tortilla
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do garnka marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki, dynię i zalać ją wodą tak, żeby była zakryta. Wrzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości dyni. Zmiksować, doprawić papryką i solą do smaku. Podawać posypaną tortillą i pestkami.
Wygląda jak jakiś deser. 🙂 Bardzo apetyczna propozycja.
jakie cudowne zdjęcia 🙂
dokładnie – od razu jak zobaczyłam, to stwierdziłam, że to nie może być zupa!
… a jednak. pięknie się prezentuje u Ciebie 🙂
Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog. Jeśli masz ochotę wziąść udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie na bloga: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html 🙂