Blog

Zupa dyniowa

4 listopada, 2012

Zupę dyniową u nas w domu je się co roku. Jednak do tej pory nie miałam okazji przygotować tej, którą jako pierwszą posmakowałam – z mleczkiem kokosowym. Mleczko kokosowe drogie, a w jedynym dyskoncie w jakim miało sensowną cenę, teraz go w ogóle nie mogę znaleźć :c Mam jednak nadzieję i ile razy będę w tym sklepie, tyle razy będę szukać mleczka, a jak w końcu znajdę, to zrobię porządne zapasy tak, żeby starczyło też na inne wymysły kulinarne c; A tymczasem zapraszam na zupę dyniową z śmietanką.

Składniki:

  • połowa obranej i oczyszczonej dyni (u mnie cała przed obraniem miała około 1,8 kg)
  • 2 cebule czerwone
  • 2 marchewki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 kostki bulionowe
  • papryka słodka
  • sól
  • woda

Do podania:

  • prażone na suchej patelni pestki dyni
  • pokrojona w paski tortilla

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do garnka marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki, dynię i zalać ją wodą tak, żeby była zakryta. Wrzucić kostki rosołowe i gotować do miękkości dyni. Zmiksować, doprawić papryką i solą do smaku. Podawać posypaną tortillą i pestkami.

Comments are closed.